S prácou hasičov, policajtov a záchranárov sa zoznámilo vyše 2000 detí.

02.06.2011 Humenné

Humenné 2. júna (TASR) - Niekoľkodňové oslavy pri príležitosti Medzinárodného dňa detí (MDD) dnes pokračovali v Humennom na futbalovom štadióne ukážkami služobných činností policajtov, hasičov a záchranárov. Viac ako 2000 žiakov miestnych škôl zhliadlo počas dopoludňajšieho programu aj vystúpenie orchestra Ministerstva vnútra SR, mažoretiek, ako i ukážky niekdajších bojových techník v podaní priaznivcov historického šermu.
"Dnešný deň je určený tým najmenším, ale aj širokej verejnosti. Ľudia sa dnes zoznámili s činnosťami integrovaného záchranného systému. Ide napríklad o zásah polície, záchranárov a hasičov pri dopravnej nehode," priblížil Daniel Džobanik z Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove. Deň polície venovaný dňu detí pripravujú podľa jeho slov pravidelne. Na budúci rok plánujú zorganizovať podobnú akciu v meste Poprad.
Džobanik dodal, že svoju prácu v zložitých podmienkach slovensko-ukrajinského pohraničia dnes ilustrovali praktickými ukážkami aj príslušníci hraničnej polície so sídlom v Sobranciach. Zároveň sa predviedli psovodi so svojimi štvornohými pomocníkmi a pracovníci pohotovostného policajného útvaru z Prešova.
Počiatočný smiech na tvárach detí dnes po zhliadnutí služobných činností jednotlivých záchranných a bezpečnostných zložiek vystriedal vážnejší výraz. Školáci sa poväčšine zhodli na tom, že majú pred prácou hasičov či policajtov patričný rešpekt. "Páčil sa mi najviac zásah po výbuchu auta, bolo to veľmi rýchle," poznamenal 10-ročný Matej.
Niektorí školáci si dnes vybrali aj svoje budúce povolanie. "Páčilo sa mi najviac, ako zasahovali policajti. Keď vyrastiem, tak by som chcel byť jedným z nich," povedal pre TASR žiak základnej školy Oliver Lukasko. Mnohí však svoje plány do budúcnosti po dnešku nezmenili. Naďalej chcú byť napríklad lekármi, spisovateľmi alebo kozmonautmi.
 

Vyberte región